2015.05.26.
Vége az öt szűk esztendőnek az ingatlanpiacon
2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?
2015.02.01.
Véget ért a menekülés a belvárosból
További hírek >Hírek

2015.03.02.
Itt az utolsó lehetőség az olcsó vásárlásra?

Forrás: Portfolio.hu

Az agglomeráció ingatlanforgalma hasonlóan nő a fővárossal, ám a Budapesten tapasztalható áremelkedés még nem mindenhol indult el - derül ki a Duna House elemzéséből.

A tavaly érzékelhető ingatlanpiaci forgalomnövekedés az agglomerációra is kihatott. Országosan nézve a pozitív ingatlanpiaci eredményeket elsősorban a nagyvárosok produkálják, a kisebb települések még nem tudják követni a felfelé ívelő trendet. A fővárosi agglomeráció természetesen kivétel, hiszen sokan itt találják meg a kedvükre való házat, vagy lakást, többnyire a budapesti árak alatt.

Az összes főváros környéki adás-vételi darabszámot tekintve a Duna House ingatlanközvetítő másfélszer annyi tranzakciót regisztrált az elmúlt fél évben, mint 2013 első félévében, igaz a két időszak országos szinten hasonló eredményeket produkált. Azagglomeráció egészét tekintve azonban stagnálnak még az árak, míg a budapesti árindexek meredeken íveltek felfelé a tavalyi év második felében, olyan mértékig, hogy már a válság előtti szintet érintik. Minden települést és ingatlantípust átlagolva az agglomerációban elkelt lakások átlagos négyzetméter ára 170 ezer forint volt az elmúlt két évben. Ezen belül a családi házakat 164 ezer, a lakásokat 185 ezerért vásárolták ebben az időszakban.

A legnagyobb forgalmat a Déli szektor bonyolítja, amely az agglomeráció ingatlanpiacának 38%-át teszi ki. Az itt bonyolított adás-vételek 148 ezer Ft/nm átlagon történtek. Második legforgalmasabb az Északi szektor (23%), itt egy négyzetméter 179 ezer Ft volt. Harmadik 14%-os piaci aránnyal a Keleti szektor, ahol 165 ezer Ft/nm-en vették az ingatlanokat, majd a Délkeleti következik 10%-kal és 144 ezres átlaggal. A Nyugati szektor a piac 9%-át tette ki és 177 ezer Ft-on-, az Északnyugati 7% volt és a legmagasabb, 202 ezres négyzetméteráron történtek a vásárlások.

Az egyik legforgalmasabb település Érd, és itt már tapasztalható áremelkedés is. 2013 elején a városban eladott ingatlanok átlagos négyzetméterára 150 ezer Ft volt, ami mostanra meghaladta a 160 ezret. Szintén népszerű még Vác, de itt például a 160 ezer Ft/nm-es átlag nem mozdult az elmúlt 2 évben. A drágább területek közül pl. Dunakeszin szintén tapasztalható lassú emelkedés, 200 ezerről 220-ra mentek fel a négyzetméterárak.
Kezdőlap | Kapcsolat | Eladó ingatlanok | Kiadó ingatlanok | Ingatlanfelvétel | Médiaajánlat
Europe Real Estate Directory International Real Estate Portal Real Estate Directory & Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site Real Estate Resource, Find real estate agents, seller, buyer, apartment rental, relocation and mover, property listing and more on our site RealEstateAdvertise.com - Real Estate Web Advertising and Marketing
Residential Real Estate Services and Real Estate Professionals Resource B2BRE.com - Business-to-Business Real Estate Directory RealEstateBig.com - The Real Estate Directory